NEUROMARKETING

Yorum Yok
25 Nisan 2012
Kategori Pazarlama
Etiketler , , ,
Paylaş

better-communities-pr

Müşteriler ile bağ kurmak, onların dikkatini çekebilmek, satış ve pazarlamanın en önemli hedeflerinden biri!

Bu kadar çok mecranın ve rekabetin olduğu ortamda müşteriye bir duygu yaşatmanız gerekiyor ki, onunla bağ kurulsun, ürününüz/markanız hatırlansın, tercih edilsin. Bunun için müşterinin bilinçaltına ulaşabilmeniz gerekiyor. İşte size psikolog ve nörobilimcilerin analizleri ışığında çıkartılmış dokuz adım:

Soru Sorun Beyni çalıştıracak sorular sorun. Çok basit olmasın ama çok karmaşık da olmasın. Zihin çözmeyi sever.
problem
Problemlerini Belirleyin Ürününüzün hangi problemi çözdüğünü gösterin. Karar verici bilinçaltı problemi hemen çözmek isteyecektir. Müşterideki refleksleri çalıştıracak çözümleri sunun. Eğer ürünün özellikleri problemi çözmekle örtüşüyorsa ilgi çektiniz demektir.

Hikaye Anlatın Güzel bir hikayeyi herkes sever. Hikaye dinlemek kolaydır. Konuya duygu katar. Kolay hatırlanır.

Karşılaştırma Yapın Ürününüz neyi değiştiriyor? Bunu vurgulayın. Rakiplere göre belirgin ve ispat edilebilir farkları nedir? Jenerik betimlemelerden kaçının. Zaman içerisinde kazanılacak faydaları belirtin. Zihin karşılaştırmaları ve kontrastı hemen algılar.

İspat Edin Çoğu zaman bilinçaltımız mantıklı olmayan kararlar verir. Bilinçaltı sadece andadır, şimdide olandan etkilenir. Cihazınız sağlamsa üstünde tepinin. Pazar lideri ise satış rakamlarını gösterin. Ürününüz sessiz çalışıyorsa bunu deneyimletin. Zihin o anda kararından ötürü kendini rahatlatacak bir ispat arar. Genel çerçeveyi kaçırır.
görsel
Görsellik Kullanın Zihin görsel objelere duyarlıdır. Bu sebeple bir şey anlatırken çizerek veya şemalar üzerinde anlatarak ve ilgili resimler kullanarak anlatın. Uygunsa ürünü gösterin.

Müşterinizi Yansıtın Müşteri ile yakınlık önemlidir. Onun isteklerini anladığınızı ona gösterin. Size daha yakın hisseder ise sizi dinleme olasılığı artar. Zihin kendini görünce size güveni artacaktır.

Hayal Ettirin Ürününüzün sağlayacağı faydaları hayal ettirin. Zihin kurduğu hayal ile kendisini özdeşleştirecektir. Geleceği ‘şimdiye’ taşımış olursunuz.

“Sen” Deyin Karar veren bilinçaltı bencildir. Devamlı “Benim için ne var?” diye araştırır. Biz veya ben diye başlayan tüm kelimeleri “sen” veya “siz” olarak değiştirin. İnsanlar kendileri ile ilgilenir, sizle değil.

Karar verici bilinçaltının dikkatini çekerken, bilinci de besleyin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »

  • Kaygı ve Saplantı mı? Singulat Sistem!

    Hayat, devamlı bir hareket ve değişim demektir. Sabit ve sert gözüken kaya bile atom seviyesinde titreşim ve hareket halindedir. Bunun aksine zihnimiz, özellikle sürüngen beynimiz bizi hayatta tutmak ve güvenli bir ortam sağlamak için değişiklikten hiç hoşlanmaz. Bunun aşırı düzeyde olması ise bize ciddi sıkıntılar yaratabilir. Bu konu ile ilgili sağlıklı çalışması gereken bölge ise pek duymadığınız bir kısımdır: Singulat... Devamı »