NEUROMARKETING

Yorum Yok
13 Nisan 2020
Kategori Bireysel Gelişim, Sağlık
Etiketler
Paylaş

obesity

Bir hamburger beynimizi değiştirebilir mi?

Nature NeuroScience adlı kuruma göre böyle bir durum mümkün. 2012’de yapılan araştırmada yüksek yağ oranlı yiyecekler yeni hücre oluşumuna ve obeziteye yol açıyor.
Bilim adamlarının farelerle yaptığı deney oldukça ilginç…

Yüksek Yağ Oranlı Yiyecekler Beyni Değiştiriyor:

Bu araştırmada iki grup fare kullanıyor; normal bir diyete tabi olanlar ve yüksek yağ oranlı yiyeceklere tabi olanlar. Bir ay sonra, yağlı yiyeceklere tabi olan farelerde “hypothalamus” adındaki metabolizmayı düzenleyen hücre topluluğunda 4 kat büyüme ortaya çıkıyor.

Peki, bu yeni hücre doğumları (neurogenesis) obeziteye yol açıyor mu? Yağlı yemeğe maruz kalan farelerin üzerinde bir takım yeni deneyler yapılıyor. Bir kısım farenin yeni oluşan hücreleri ışınla yok ediliyor. Diğer gruba ise bir şey yapılmıyor. Işına maruz kalan farelerin çok daha az kilo aldığı ve çok daha enerjik ve aktif olduğu gözleniyor. Kilo almış fareler daha fazla yağlı besin ihtiyacı hissediyor ve hareketleri de normale göre azalıyor.

Sonuç olarak, yağlı yiyeceklerle beslenenler bu yiyeceklere daha bağımlı hale gelip daha az hareket ediyor ve kilo almaya devam ediyorlar.

Diyet, Obezite ve Beyin ile olan ilişkisi insana yeni ufuklar açıyor. Ancak bu ilişki henüz %100 ispatlanmadı. Bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

beyin11

 

Ancak şu da bir gerçek ki, her şey zihinde bitiyor.

Birçok bilim adamı obezitenin beynimizdeki yiyeceğe karşı oluşan bağımlılıktan kaynaklandığını vurguluyor.

2012 yılında, Amsterdam Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre “uğraştırıcı bilişsel çalışmalar“, bağımlılık düzeyini azaltmakta. Öte yandan daha az alkol içilmesi üzerine yapılan zihinsel çalışmalar ise kişilerin hem bağımlılıklarının azalmasını hem hafızalarının gelişmesini sağlıyor. Beynimiz – zihnimiz, bedenin bir parçası ve birbirini karşılıklı bir şekilde etkiliyorlar. Sağlıklı beslenme, az alkol tüketimi ve zihin egzersizleri daha canlı, aktif bir bedene ve daha dingin bir zihne sahip olmamıza yardımcı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »

  • Kaygı ve Saplantı mı? Singulat Sistem!

    Hayat, devamlı bir hareket ve değişim demektir. Sabit ve sert gözüken kaya bile atom seviyesinde titreşim ve hareket halindedir. Bunun aksine zihnimiz, özellikle sürüngen beynimiz bizi hayatta tutmak ve güvenli bir ortam sağlamak için değişiklikten hiç hoşlanmaz. Bunun aşırı düzeyde olması ise bize ciddi sıkıntılar yaratabilir. Bu konu ile ilgili sağlıklı çalışması gereken bölge ise pek duymadığınız bir kısımdır: Singulat... Devamı »