NEUROMARKETING

Yorum Yok
17 Mayıs 2013
Kategori Bireysel Gelişim, Nörobilim
Etiketler
Paylaş

daha iyi

 

Yeni iş teklifini kabul etmek mi, yoksa mevcut işinize bir şans daha mı vermek mi?

Son zihinsel araştırmalarına göre, karar vermeden önce birkaç dakika dikkatinizi dağıtın.
Çok daha iyi bir karar vereceksiniz!

Araştırmacılar 27 kişiye dört arabanın tüm özelliklerini anlatırlar. Sonra bu kişileri üç ayrı gruba dağıtırlar. Birinci gruptan hemen bir karar vermeleri istenir, ikinci gruptan ise artıları ve eksilerini değerlendirerek karar vermeleri istenir. Son grubun ise ilgisiz bir matematik sorusu ile dikkatleri dağıtılır ve sonrasında karar verirler. Sonuçlara göre, en akıllı kararlar üçüncü gruptan çıkar.

Araştırmanın lideri, Carnegie Mellon Üniversitesi Doktoru J. David Creswell’e göre dikkatimiz dağılsa bile beynin öğrenme ile ilgili kısımları çalışmaya devam ediyor. Bunun anlamı: Bilinçaltımız, dikkatimiz başka yerde olsa da, seçenekleri değerlendiriyor.

Ve bu güzel bir şey… Özellikle de, zor bir karar veriyorsanız. Genellikle, ev tutmak gibi zor kararların arifesinde bilincimiz kendini köşeye sıkışmış gibi hisseder. Creswell’e göre “bilincimizin” kapasitesi sınırlıdır; ancak birkaç özelliği aynı anda düşünebilir. Ancak “bilincaltimızın” ise kapasitesi sınırsız gibidir; ilgili bilgileri çok daha verimli bir şekilde değerlendirir.

daha iyi1

 

Tabii ki, her türlü, kararınız için bilincaltinıza dayanmak zorunda değilsiniz. Ne yemek yiyeceğinize veya hangi filmi seyredeceğinize bilinçli bir şekilde karar verebilirsiniz. Ancak önemli ve kapsamlı verilere dayanan bir karar alacaksanız, iki dakikalığına dikkatinizi dağıtın.

En etkili dikkat dağıtma şekli, konu ile tamamen ilgisiz olan bir şey yapmaktır.

Karar vermeden önce, en sevdiğiniz şarkıyı kendinizi ona vererek dinleyin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »

  • Kaygı ve Saplantı mı? Singulat Sistem!

    Hayat, devamlı bir hareket ve değişim demektir. Sabit ve sert gözüken kaya bile atom seviyesinde titreşim ve hareket halindedir. Bunun aksine zihnimiz, özellikle sürüngen beynimiz bizi hayatta tutmak ve güvenli bir ortam sağlamak için değişiklikten hiç hoşlanmaz. Bunun aşırı düzeyde olması ise bize ciddi sıkıntılar yaratabilir. Bu konu ile ilgili sağlıklı çalışması gereken bölge ise pek duymadığınız bir kısımdır: Singulat... Devamı »