NEUROMARKETING

Yorum Yok
27 Haziran 2017
Kategori Yönetim
Etiketler , ,
Paylaş

Hangi takım kazanır00

Atletizmde 4×100 Bayrak yarışı, 100 metre finallerinden sonra yapılır. 100 metre finalinin birincisi ve ikincisi Amerika takımında yer alır. Fransa bayan takımından sadece bir sporcunun en iyi derecesi Amerikan takımının sadece bir sporcusundan daha iyi… Rakamsal olarak hesaplanınca Amerikan takımı o günkü formu da hesaba katılınca, yarışı Fransa takımının 6.4  metre önünde bitirmesi bekleniyor. Yarış başlıyor, son derece süratli bir yarış, son düzlük için saklanan en iyi koşucular ve art arda devredilen bayraklar… Ve Fransız takımı kazanıyor…

Amerika takımında gözle görülen bir problem olmamasına rağmen bu nasıl olabilir? Son düzlükteki Fransız koşucunun performansı sadece ona mı bağlı, yoksa bayrak son derece doğru zamanda ve doğru hızda almasını sağlayan 3. Koşucuya mı? Yoksa diğer tüm ekibe mi?

Bu tip yarışlar takım işi… Özellikle de Amerikan toplumu gibi bireyselliğin ve rekabetin daha da ön planda olduğu ülkelerde takım oyunu ve işbirliği daha da zorlaşabiliyor… İnsanlık mağara çağlarından beri sosyal bir şekilde hayatta kalmış olmasına rağmen, son yüzyılda üretimin artması ve en üst düzeye çıkan rekabet ile bireysel hedefler neredeyse tek başarı kriteri haline gelmiştir.

İşin ironik tarafı; kişisel hedefler ve rekabet teşvik edildikçe, verimlilik ve etkinlik düşmektedir…

Fransız danışman Yves Morieux, TED konuşmasında tüm dünyada verimlilik büyümesindeki çarpıcı düşüşü gösteriyor… Verimlilik azaldıkça, şirketler tarafında konulan daha fazla kurallar, prosedürler, kontrol mekanizmaları ile zaman da çöpe atılıyor. Verimsiz toplantılar ile %40-80 arasında bir vakit ziyan oluyor.

Sonuç olarak işbirliğini teşvik edici bir iş ortamı ortaya çıkarmak gerekiyor.

Bireysel rekabette başarıda ödül, başarısızlıkta ceza vardır. Rekabet artıkça, muhteşem bir performans yerine, sadece hedefleri tutturma ve iş arkadaşlarında göreceli olarak daha iyi olmak önemli olmaya başlar. En azından yerimizi güvende tutarız. Bu sebeple çalışanların kendilerini güvende hissetmesi en kritik koşuldur.

Morieux’e göre (i) netlik, (ii) yükümlülük ve (iii) ölçüm ön planda tutulmalıdır. İşler, tanımlar, içerikler ne kadar netse o kadar rahat hissederiz. Kendi sınırlarımızı bilirsek, neler bizim sorumluluğumuz olduğu konusunda şüpheye düşmeyiz. Bu bizim takım içerisindeki önemimizi de belirler. Ölçüm ise sadece bireysel hedeflerden ziyade; açık ve net bir şekilde kişisel ve takım hedefleri olmalıdır.

Tüm bu çabalar belirsizliği azaltsa da, hayattaki sistemlerin çoğunda belirsizlik yüksektir. Dış tehditlere karşı neler yapacağına beraber karar veren bir takım, sadece kendisini düşünen bireylerden oluşan bir grup insandan çok daha güçlü ve sonuç odaklı olacaktır. Etkin bir çözüm bulup daha verimli çalışacaktır. Bireysel hedeflere ulaşan çalışan dopamin ile kısa süreli bir motivasyon sağlarken, ulaşamayınca stres hormonu kortisol ile daha da bireysel ve agresif hale gelirler… Oysa güven ortamında çalışan bir ekip serotonin ve oksitosin hormonlarının salgılanmasıyla daha uzun süre bağlar kurarlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »

  • Kaygı ve Saplantı mı? Singulat Sistem!

    Hayat, devamlı bir hareket ve değişim demektir. Sabit ve sert gözüken kaya bile atom seviyesinde titreşim ve hareket halindedir. Bunun aksine zihnimiz, özellikle sürüngen beynimiz bizi hayatta tutmak ve güvenli bir ortam sağlamak için değişiklikten hiç hoşlanmaz. Bunun aşırı düzeyde olması ise bize ciddi sıkıntılar yaratabilir. Bu konu ile ilgili sağlıklı çalışması gereken bölge ise pek duymadığınız bir kısımdır: Singulat... Devamı »